maanantai 11. huhtikuuta 2011

Pieni on parempi-Smaller is better

Pieni on parempi

Kylät, pienet maatilat, kyläkoulut, lähiruoka….

Haluan edustaa ja vahvistaa pienten maatilojen asemaa Suomessa ja EUssa.

Pienet maatilat: karja-, maanviljely-, marja ja hedelmä-, riista-, siipikarja- ja kasvitilat jne. Meillä on tulevaisuus vain jos me yhdessä taistelemme nykyistä EU:ta ja Suomen lainsäädäntöä vastaan. Yritystukien saamisen ehtona nyt oleva 17.000 € kassajäämävaatimus jättää suuren osan tiloista rahoituksen ulkopuolelle. MTK:n tarvitsee toimia aktiivisemmin!

Pieni on parempi
Virukset ja sairaudet pystymme hallitsemaan paremmin ilman isoja seuraamuksia. Jos yhdellä pienellä maatilalla on todettu ongelma, pystymme eristämään sen. Jos on iso tila, on isommat taloudelliset riskit, kuinka paljon karjaa ja siipikarjaa jne. tarvitsemme hoitaa antibiooteilla, kuinka paljon rahaa käytämme, että lopetamme eläimet tai hävitämme rehut jne.

Pieni on parempi
Kylät elävät jos on monta pienempää maatilaa. Äsken kuulin tarinaa yhdestä kylästä. Viimeinen viikate on iskenyt kun yksi iso maatila lähialueelta on ostanut paljon alueita kylän alueelta. Missä on heidän lapset? Pientiloja ei ole enää. Ei ole lapsia enää kouluun ja koulut lakkaavat. Kysymys on arvoista.

Pieni on parempi
Luonnon monimuotoisuus toimii kun on pientiloja. Lähialueen asukkaat hyötyvät kun on monta eri vaihtoehtoa. Lapset oppivat mistä ruoka tulee koska pientilat ovat lähellä, ikkunan alla!

Kylät elävät kun on pienempiä maatiloja. Ihmiset pystyvät ostamaan paremmin pienempiä tiloja. On mahdollista että sukupolvenvaihdos tapahtuu helpommin pienmaatilalla. Luonto monipuolistuu kun on muutamia pienmaatiloja kylässä. Kaupunkilaiset ja lomailijat hyötyvät tästä myös.

Lähiruuan merkitys kasvaa kun on pientilat ja suoramyynti. Kesämökkiläiset ostavat lähialueelta ja säästävät bensaa (vähentää hiilijalanjälkeä) kun ei ajeta markettiin niin usein jos he saavat maitoa, lihaa, hunajaa, kasviksia, marjoja jne. lähialueelta.

Tarvitsemme muuttaa lainsäädäntöä että pientilat saavat paremmin ja helpommin tukea kuin isot. Myös uusyrityskeskus tarvitsee muuttaa heidän laskelmaa missä se vaatii että yhden ihminen palkka on 2500 €/kk. Se estää starttirahan hakemisen. Sen syystä olen perusturvan kannattaja.

Pieni on parempi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukijat