perjantai 8. huhtikuuta 2011

Maatalous

Muutamia ajatuksia maataloudesta

Tämä on monimutkainen asia. MTK-nuorilla on vihreiden ohjelma! Kun luin läpi en löydä asioita mitkä ovat vastenmielisiä. MTK:lla on oma ohjelma mikä on vähän erilainen. Sitten kaikilla poliittisilla puolueilla on omat mielipiteet. Lisätään vähän pippuria: EU:lla on oma ohjelma myös. Ai, niin ja nykyisellä hallituksella myös.

Minä en ole ekspertti (Sirkka-Liisa ei ole myös!) tällä alalla.

Minusta maatalous Pohjois-Karjalassa ja Suomessa tarvitsee kunnon rautakangen käyttöä ja pistoa. Tukijärjestelmä on monimutkainen ja kuin syöpä. Ympäristötuki ja investointuet kasvattavat tilakokoa liian nopeasti ja lian paljon. Tämä vaikuttaa esim vesistöjen kuormitukseen, monimuotoisten perinnebiotooppien vähentymiseen ja viljelijöiden hyvinvointiin.

Eläimet ja kotieläimet (miksi on ero?!) tarvitsevat hyvää hoitoa ja niiden hyvinvointi on erittäin tärkeää. Tarvitsemme valvojia. Kyllä.

Kotieläintilojen määrä on vähentynyt ja siksi laiduntamista ei tapahdu paljon. Perinnemaisema vähentyy. Mutta sitten Suomen ja EU:n hallitus on keksinyt hankkeet ja avustusrahat perinnemaiseman hoitamiseen! Parempi olisi tehdä päätöksiä että pienkotieläintilat lisääntyvät (ja muut eläimet). Viljelijät jaksaisivat paremmin ja jatkajia löytyisi paremmin. Emme tarvitse lisää byrokratiaa ja erikoisrahoitusta.

Ympäristötukijärjestelmä ei ole parantanut maatalouden vesistökuormitusta niin kuin me haluamme tai olemme odottaneet. Järvet, suot, purot, joet ja lammet kärsivät meidän maatalous- ja metsätalousohjelmasta. Avohakkuun tarvitsemme poistaa käytöstä.

Käytämme saman verran torjunta-aineita ja lannoitteita kuin aiemmin. Mitä jos seuraava hallitus ottaisi lannoite- ja torjunta-aineveron käyttöön? Ote vihreiden ohjelmasta: "ympäristötukirahojen suuntaamisella ja verorasituksen kohdentamisella työn verotuksesta lannoite- ja torjunta-aineveroihin voitaisiin vaikuttaa eri tuotantotapojen edellytyksiin". Mielenkiintoinen mutta TAAS on verot. Tämä on taas laastari. 

Yrityksiä mitkä tuottavat ja/tai myyvät lannoitteita ja torjunta-aineita pitää verottaa ja tarkistaa että he eivät rahoita tai tue poliittisia puolueita, järjestöjä, kouluja, yrityksiä ja yksityishenkilöitä. YARA, Berner, Bayer ja muiden lippikset roskiin!

Kuinka se auttaa? Pakotetaan maa-ja metsätalousväki tekemään jotain mitä he eivät halua tai ymmärrä? Miksi maatalousväki ei ymmärrä että tehotuotanto lisää ongelmia tulevaisuudessa ja vaikka nyt?

Suomi on saarivaltio, sanoo Erkki Pulliainen. Kyllä, olemme. Jos ei, miksi LFA-tuet? Me tarvitsemme pitkäjänteistä suunnitelmaa. Meidän koneet tarvitsevat käyttää uusiutuvaa energiaa. Tarvitsemme koneita mitkä käyttävät bioenergiaa: ruokohelpeä, lannoitteita, aurinkoenergiaa tai että emme tarvitse olla riippuvaisia maakaasusta tai öljyn ostamisesta ulkomailta.  Meillä on paljon peltoja mitä pystymme käyttämään ja hyödyntämään jos kasvatamme esim kuituhamppua, öljykasveja, nokkosta ja ruokohelpeä esim paperiksi, vaatteeksi ja polttoaineiksi. Nykyinen järjestelmä ei tue tätä riittävästi. Se on aina "koevaiheessa".

Seuraava sukupolvi tarvitsee ruokaa: tämän tahdin ja menetelmän mukaan heillä on hankaluuksia. Luomu- ja lähiruokaan tarvitsemme panostaa. Maaperää tarvitsemme suojella. Nykyiset maa- ja metsätaloustuet eivät tepsi. Rautakanki heiluu!

PS: Pohjois-Karjalan MTK:lla ja Pohjois-Karjalan Sähköllä on sähköstä jäsenetusopimus. Mutta se ei sisällä VIHREÄN sähkön vaihtoehtoa. HUI! Molemmat toimitusjohtajat osoittavat toisiaan: hän ei ole pyytänyt ja hän ei ole tarjonnut. Ei ajatukset kulke mukana nykyisessä energian käytössä ja maatalousväen keskuudessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukijat