maanantai 11. huhtikuuta 2011

GMO-vapaa


GMO-VAPAA SUOMI
ja GMOn KÄYTTÖ RUOASSA, REHUSSA JA KOSMETIIKASSA

Kohta on pari eri skenaariota:

Ensimmäinen on että geenimuunnellut lajit leviävät joka paikkaan koska ne eivät pysy vain rajoitetulla alueella. Tarvitsemme lisää rikkaruoho- ja hyönteismyrkkyjä että tämä tehomaatalous pystyy hallitsemaan gmo-kasvit. LUOMU-ruoka päättyy. LUONNONKASVIEN kerääminen PÄÄTTYY.

Kysymys: kuka oikeasti hyötyy gmosta? Vain ne isot yritykset (ja lobbarit) mitkä painostavat ja myyvät gmo-siemeniä. Maanviljelijät saavat vain lisälaskut koska gmo-viljelyssä tarvitaan lisää ”hoitomyrkkyjä”. Kun gmo-viljely alkaa EMME PYSTY PYSÄYTTÄMÄÄN TÄTÄ ”bakteerin DNA:n, viruksen DNA:n ja kasvin DNA:n yhdistelmää” (Kuusipalo).

Toinen skenaario on että geenimuunnellut lajit ovat kiellettyjä. LUOMU jatkuu. LUONNONKASVIEN ja MARJOJEN kerääminen jatkuu. Vielä on työpaikkoja monille ihmisille. Vielä pystymme hyödyntämään meidän metsiä ja vesistöjä ilman pelkoa että se ei ole enää puhdas.

Minä haluan että omat ja naapurin lapset, kaikki lapset ja heidän lapset jne voivat nauttia, käyttää, hyödyntää ja elää Suomessa ILMAN gmo!

EU:ssa on sallittu kahden lajikkeen BASF:n Amflora-perunan ja Monsanton MON810-maissin kaupallinen viljely. MIKSI? He puhuvat peruna- ja maissitärkkelyksestä. Maissitärkkelystä löydämme monista eri valmisruuista. Perunakokeet tapahtuvat täällä Suomessa! ”Perunamehun käyttö lannoitteena sotkisi laajoja alueita GM-aineksella, eikä sen ekosysteemivaikutuksista ole tietoa. Vaikutuksia voi olla esimerkiksi maaperän eliöyhteisöön ja vesieliöihin”(Sademies).
BASF, BAYER, MONSANTO, SYNGENTA, YARA ja on monia muita mitkä rikastuvat jos käytämme heidän keksintöjä. Olemme riippuvaisia heistä.

Maanviljelijät ja maatilan omistajat: haluatko olla riippuvainen vai itsenäinen? Haluatko täyttää muiden taskut? Älä ota sitä syöttiä.

USAssa ja Kanadassa gmo-kasvilista on lisääntynyt. Syy: raha. Pienet ja isot maanviljelijät tarvitsevat maksaa Monsantolle korvauksia koska Monsanton kasvit ovat levinneet heidän maatilalle pyytämättä. ”Siirtogeenit leviävät gm-pelloilta kaikkien muidenkin tiluksille. Esimerkiksi luomurapsintuottajat ovat Kanadassa joutuneet lopettamaan tuotantonsa kokonaan ja intialaiset luomupuuvillan viljelijät ovat vaarassa. Pohjois-Amerikassa vallitsevan lainsäädännön mukaan viljelijä ei saa korvauksia, jos hänen peltonsa saastuu naapuritilojen gm-aineksesta. Päinvastoin, hän saattaa joutua itse maksamaan gm-kasvin patentin omistavalle taholle.” http://www.gmovapaa.fi/gmo-tietoa/demokraattista/

Toinen asia on koivun gmo-kokeet Joensuussa. MIKSI? Että pystymme myymään gmo-koivuja Kiinaan? Itä-Suomen yliopisto oli antanut luvan, millä perusteilla? Kuka on maksaja?

Mehiläistenhoito ja GM-kasvit

Gm-kasvien siitepöly voi olla vaarallista mehiläisten terveydelle. Gm-kasvien viljely tekisi hunajastakin gm-tuotteen ja lopettaisi luomuhunajantuotannon kokonaan. Haittavaikutusten takia Suomen Mehiläishoitajain Liitto haluaa, että gm-kasvien tuotanto kielletään. Noin kolmasosa kaikesta ihmiskunnan syömästä ruoasta on pölytyksestä riippuvaista.
Kosmetiikka hyödyntää paljon luonnonkosmetiikkaa ja luomukosmetiikkaa. Myös on ”normaaleja” tuotteita millä on paljon enemmän talousmerkitystä. Kaikki käyttävät erilaisia kasviöljyjä, luonnonantimia, marja- ja hedelmäöljyjä ja väriaineita. Mieti vähän haluatko levittää iholle, saunassa, suuhun, jne gmo-tuotteita? Kuka hyötyy? Vain se lajikkeen keksijä.

LÄPINÄKYVYYS

Haluan että jokainen ruoka, rehusäkki ja vaatteet myös on merkitty sisältävätkö gmo-tuotteita vai ei. Jos sisältää, tarvitsee merkitä mikä osuus on gmosta.  

Markkinointi painostaa meitä, että olemme hidas, tyhmä, takapajuinen, luolamies ja –nainen ja epäsivistynyt, esim. jos emme manipuloi muita, luonnon antimia ja itseämme.

”Virastoa on kritisoitu läheisistä suhteista ruokateollisuuteen. Esimerkiksi viraston johtaja Diana Banati kuului viime lokakuuhun asti agrobisnes-yrityksen muodostamaan International Life Science-instituutin johtoryhmään. Insituutin jäseniin kuuluu muun muassa gm-lajikkeita tuottavat Monsanto, Syngenta ja BASF.” (Vihreä Lanka 18.3.11) Läpinäkyvyys?
”Lihanhankintaosuuskunta LSO alkoi kesäkuussa 2007 yhdessä osaomistamansa Lounaisfarmi Oy:n kanssa tuoda maahan gm-soijaa, jota se toimittaa sianlihan sopimustuottajilleen rehujen joukossa. Tuottajat voivat valita, käyttävätkö gm-soijaa.
Lainsäädäntö ei vaadi gm-rehun käytön merkintää eläintuotteen pakkaukseen. Näin ollen kaikki LSO:n toimittaman lihaa käyttävien elintarvikeyritysten sianlihatuotteet saattavat sisältää gm-rehulla kasvatettua sikaa. Tietojemme mukaan LSO:n lihaa käyttävät ainakin HK-ruokatalo ja Järvi-Suomen  Portti. Snellmanin sopimustuottajista osa käyttää yrityksen mukaan gm-soijaa maahantuovan Feedexin rehua. Atria on sallinut gm-rehun käytön vuoden 2008 alusta.  Gm-soijaa käytetään myös jonkin verran kalkkunatuotannossa, vastattiin siipikarjaliitosta joulukuussa 2008. ” http://www.gmovapaa.fi/gmo-tietoa/kauppojen-gmo-tuotteet/
Soija: jos ei ole merkintää että Luomu tai gmo-vapaa, se on gmo. Nauttikaa!

Haaste teille:
KYSY sinun lempiehdokkaalta kanta gmo-viljelyyn.
KYSY heiltä läpinäkyvyys.
KYSY heiltä mihin järjestöihin ovat sitoutuneet.
Lisää tietoja:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukijat